att överleva livet på kontoret

3 hälsosamma tips för att överleva livet på kontoret

Många människor spenderar numera en orimlig mängd tid sittande, antingen på jobbet i en arbetscell eller framför en dator i ett hemmakontor. Tyvärr kan det leda till hälsokomplikationer. Som naprapater ser vi regelbundet effekterna av detta hos våra patienter. De som lever en stillasittande livsstil och inte rör på sig kan drabbas av förlorad flexibilitet i ryggraden och lederna; ha högre risk för fetma, diabetes och högt blodtryck, liksom andra kroniska sjukdomar; lida av minskad metabolism (hur bra du förbränner och använder energi); och ökad risk för benskörhet.

Nedan följer några tips, eller en daglig guide, om hur man kan minimera hälsokonsekvenserna av långvarigt sittande. Dessa är utöver att upprätthålla optimal ryggradshälsa genom naprapatisk vård, som hjälper till att hålla ryggraden rörlig så mycket som möjligt och i sin tur stödjer hälsan i nervsystemet. En hälsosammare ryggrad och nervsystem översätts till en hälsosammare kropp, vilket ökar chanserna för ett lyckligare liv.

Andas

Bara för att vi behöver andas och gör det naturligt betyder det inte att vi alla gör det korrekt. Faktum är att de flesta människor inte andas korrekt. Att andas rätt har många fördelar, inklusive men inte begränsat till ordentlig syresättning i hela kroppen, ökad immunitet och minskad stress och spänning.

För att andas korrekt:

 • Sitt upp rak, axlarna ned och tillbaka och håll en mjuk men stadig hållning
 • Andas in genom näsan och hela vägen ner i magen tills det är fullt (magens bör puffa ut så långt den kan bekvämt – inte tvinga den)
 • Pausa en stund
 • Andas ut genom munnen (magen bör återgå till en platt position); se till att få ut all luft
 • Pausa en stund
 • Upprepa

Var 15:e minut vid ditt skrivbord, ta 30 sekunder och fokusera på din andning. Ju mer du övar desto mer blir det en vana.

Stretch

Långvarig dålig hållning är traumatiskt för kroppen. De flesta människor har numera måttligt dålig hållning. Detta kan minska funktionen hos våra organ och körtlar och över tid begränsa rörelseomfånget i lederna. Ett av de enklaste sätten att avbryta mönstret med dålig hållning är genom stretch.

Öppna upp bröstet och axlarna:

 • Antingen sittande eller stående, sitt rakt upp, dra ner och tillbaka med axlarna
 • Ta ut armarna åt sidorna, handflatorna upp mot himlen och sträck ut tummarna bakåt mot golvet, med bröstet utåt och uppåt

Öppna upp höfterna och nedre delen av ryggen:

 • Sittande med båda fötterna på marken, ta höger fotled och placera den på vänster knä. Pressa försiktigt höger knä ner mot marken
 • Luta dig framåt, låt armarna hänga ner mot golvet
 • Upprepa på andra sidan

Var 30:e minut vid ditt skrivbord, ta 1-2 minuter och gör dessa stretcher.

Promenera

Ta varje möjlig chans du har att gå upp och gå. Ta trapporna istället för hissen. Gå för att leverera något istället för att överlämna det till din assistent. Gå runt i grannskapet på lunchen istället för att ha möten. Gå. Gå. Gå.

Du kan inte nödvändigtvis ändra din arbetssituation just nu. Du kan dock ändra hur du existerar och arbetar inom den. Låt denna information hjälpa dig att göra det på ett hälsosammare sätt! Och nästa gång du är på Naprapat Kårell för behandling, se till att fråga naprapaten vad du kan göra för att minska skadan av ditt långvariga sittande eller andra repetitiva arbetsställningar.

Våra behandlingar
[menu name=Vara-behandlingar]
Upptäck själv
[menu name=Upptäck-själv]
Symtomguide A-Ö
[menu name=Symtomguide-A-Ö]
Hälsoartiklar
[menu name=Hälsoartiklar]
Om oss
[menu name=om-oss]
Kundservice
[menu name=Kundservice]
Group-5

Chatta med Kansei’s AI-Naprapat Zenya

Tillsammans tar ni fram en diagnos, behandlingsplan och rehabplan.

Så fungerar det
bolt
Zenya är tränad för att förstå olika former av symtom och hjälpa dig till en smärtfri vardag.
bolt
Ni tar gemensamt fram en diagnos, behandlingsplan och rehabiliteringsplan.
bolt

Behandla själv i din takt, eller låt en specialist hos Kansei hjälpa dig.

Populära hälsoartiklar

[wpdreams_ajaxsearchpro id=1]