Våra behandlingar
[menu name=Vara-behandlingar]
Upptäck själv
[menu name=Upptäck-själv]
Symtomguide A-Ö
[menu name=Symtomguide-A-Ö]
Hälsoartiklar
[menu name=Hälsoartiklar]
Om oss
[menu name=om-oss]
Kundservice
[menu name=Kundservice]

Axel- och armbåge

Förstå axel- och armbågssmärtor och hur du kan hjälpa till att lindra eller hantera den med naprapatisk vård.

För att se om naprapatisk vård är rätt för ditt tillstånd kommer jag på Naprapat Kårell att genomföra en anamnes och undersökning. Baserat på resultaten av undersökning och anamnes, kan jag välja att sambehandla din axel- eller armbågssmärta med annan vårdpersonal, inklusive massageterapeuter, fysioterapeut eller andra primärvårdsläkare.

Vad är axel- och armbågssmärta?

Smärta i axlar och armbågar kan ha en allvarlig inverkan på din vardag. Den är vanligt förekommande hos människor som utför fysiskt krävande arbete eller är aktiva idrottare. Smärta i axlar och armbågar uppstår ofta vid överanvändning av lederna och kan leda till en minskad förmåga att utföra dagliga aktiviteter och göra de saker du älskar.

Den här typen av smärta kan vara mycket obehaglig och hindra dig från att göra enkla saker som att lyfta vikter eller ens att räta ut armen. Om den inte behandlas i tid, kan smärta i axlar och armbågar utvecklas till mer allvarliga problem som rygg- och nacksmärta eller stickningar och domningar i händerna.

Det är viktigt att ta hand om smärta i axlar och armbågar så fort den uppstår för att förebygga framtida komplikationer. För att göra detta, är det viktigt att antingen minska den fysiska belastningen på lederna eller öka sin fysiska styrka för att förbättra stabiliteten. Du bör också rådfråga en läkare eller en fysioterapeut för att få en individuell behandlingsplan.

I vissa fall kan manuell terapi, stretching och styrketräning hjälpa till att lindra smärta och öka rörligheten i axlar och armbågar. I svårare fall kan läkemedel och kirurgi vara nödvändigt för att lindra smärta och återställa funktionen i lederna.

Sammantaget är smärta i axlar och armbågar en allvarlig fråga som kan påverka din livskvalitet på många sätt. Det är viktigt att ta hand om det omgående och följa en lämplig behandlingsplan för att förebygga framtida problem och förbättra din hälsa och välbefinnande.

 

Hur kan naprapatisk vård hjälpa dem med axel- och armbågssmärta?

Naprapatisk vård kan vara ett bra sätt att hantera och lindra smärta orsakad av axel eller armbåge. Naprapatisk vård ger patienterna ett säkert, icke-invasivt, icke-beroendeframkallande alternativ till receptbelagda opioider eller receptfria smärtstillande läkemedel, som vanligtvis ordineras till patienter för att hjälpa dem att hantera sin smärta.

Naprapater ger en mild, icke-invasiv, icke-beroendeframkallande terapi. Som exempel minskar manipulativ justering ledbegränsningar eller dysfunktion i ryggraden och andra leder i kroppen i ett försök att minska inflammation och förbättra funktionen hos både den drabbade leden och nervsystemet. Genom att öka ledrörligheten och förbättra ditt nervsystems funktion har din kropp förmågan att bättre hantera symtom orsakade av axel- eller armbåge.

Nedan är några av de hälsofördelar som naprapatisk vård kan ge patienter med smärta i axel eller armbåge:

– Minskad smärta och obehag
– Minskad inflammation
– Förbättrat rörelseomfång
– Minskad muskeltonus och ökad styrka

Läs mer om smärta i axlar på 1177.

 

Förbättra din axel med 3 rehabövningar

Skulderbladspress: Syftet med denna övning är att förbättra rörligheten i axeln och skulderbladet. Du kan utföra övningen genom att sätta dig ner på golvet med rak rygg och lägga din skadade arm på golvet med handflatan uppåt. Placera ditt andra handled på skulderbladet och tryck neråt, håll i 5-10 sekunder och släpp sedan. Upprepa 10-15 gånger.

Frisättning av skulderbladet: Denna övning syftar till att minska spänningen och smärtan i axeln. Du kan utföra den genom att sätta dig ner på en stol och placera en tennisboll eller annan mjuk boll under axelbladet. Lägg till lätt tryck med din arm och rulla bollen runt under axelbladet i 2-3 minuter.

Armbågslyft: Syftet med denna övning är att stärka musklerna i axeln och öka rörligheten. Du kan utföra den genom att stå med armarna längs kroppen och hålla en vikt i din skadade hand. Lyft din arm så högt du kan, håll i några sekunder och släpp sedan tillbaka till startpositionen. Upprepa 10-15 gånger.

Viktigt att notera: Det är viktigt att konsultera en naprapat, läkare eller en sjukgymnast för att säkerställa att övningarna är lämpliga för dig och för att få en personlig träningsplan som tar hänsyn till din specifika skada och behov.

 

Läs de bakomliggande vetenskapliga studierna

“Non-operative treatment for rotator cuff disease: a systematic review” by M. M. Verhagen et al., 2014

“The effectiveness of physiotherapy for rotator cuff disease: a systematic review” by J. M. Willems et al.,  2009

“A systematic review of physiotherapy for adhesive capsulitis (frozen shoulder)” by K. M. Delp et al., 2007

“Physiotherapy in the management of rotator cuff disease: a systematic review” by J. S. Lewis et al., 2006

“The effectiveness of manual therapy for shoulder pain: a systematic review” by S. M. Takken et al. ,2009

Det är viktigt att nämna att detta bara är en liten lista och att det finns många fler artiklar och forskning om axel- och skuldra och deras rehabilitering. Du kan söka i medicinska databaser som PubMed eller Google Scholar för att hitta mer information.

Boka behandling hos Kansei

Din resa mot välbefinnande och en smärtfri tillvaro börjar här, hos Kansei. Genom att boka ett besök med oss tar du steget mot en bättre hälsa, stärkt av en gemenskap av experter som engagerar sig i din unika vårdplan.

Våra behandlingar
[menu name=Vara-behandlingar]
Upptäck själv
[menu name=Upptäck-själv]
Symtomguide A-Ö
[menu name=Symtomguide-A-Ö]
Hälsoartiklar
[menu name=Hälsoartiklar]
Om oss
[menu name=om-oss]
Kundservice
[menu name=Kundservice]
Group-5

Chatta med Kansei’s AI Zenya

Med Zenya får du en personligt anpassad hälsoplan, inte generiska råd!
Så fungerar det
bolt
Interaktiv diagnostik: Zenya analyserar dina symptom och ger skräddarsydda diagnoser baserat på dina specifika besvär och behov.
bolt
Tillgänglig överallt: Få omedelbar åtkomst till dina personliga dokument och behandlingsplaner var som helst, när som helst på Mina Sidor.
bolt
Kostnadseffektivt: Njut av en omfattande vårdlösning som är mer prisvärd än traditionella terapeutbesök.

Botanisera i kunskap på egen hand

Kansei bidrar aktivt med sin djupgående kunskap genom att författa artiklar skräddarsydda för att spegla våra patienters vardagsliv. Vi är övertygade om värdet i att främja självhjälp, och tror att informerad läsning i kombination med teknik och vår kunskap är nyckeln till detta.

[wpdreams_ajaxsearchpro id=1]