Våra behandlingar
[menu name=Vara-behandlingar]
Upptäck själv
[menu name=Upptäck-själv]
Symtomguide A-Ö
[menu name=Symtomguide-A-Ö]
Hälsoartiklar
[menu name=Hälsoartiklar]
Om oss
[menu name=om-oss]
Kundservice
[menu name=Kundservice]

Impingement axelleden

Förstå impingement i axeln och hur du kan hjälpa till att lindra och hantera den med naprapatisk vård.

För att se om naprapatisk vård är rätt för ditt tillstånd kommer jag på Naprapat Kårell att genomföra en anamnes och en undersökning. Baserat på resultaten av undersökning och anamnes, kan jag välja att sambehandla din impingement i axeln med annan vårdpersonal, inklusive massageterapeuter, fysioterapeut eller andra primärvårdsläkare.

Vad är impingement i axeln?

Impingement i axeln, även kallat subakromiell impingement, är en vanlig orsak till smärta och nedsatt rörlighet i axeln. Det uppstår när en del av axelleden, inklusive senor och muskler, blir klämda eller instängda mellan benen i skulderbladet.

Orsakerna till impingement i axeln är många och inkluderar överbelastning av axelleden från idrottsaktiviteter eller tunga lyft, skador eller inflammation i axelleden, skolios eller skoliosrelaterade problem, samt naturliga åldersrelaterade förändringar.

Symtomen på impingement i axeln inkluderar smärta i axelleden när du rör armen, särskilt när du rör den över huvudet eller bakom ryggen, stelhet och nedsatt rörlighet i axelleden, samt en känsla av klämning eller instängning i axelleden.

Diagnos av impingement i axellen kräver en noggrann undersökning av en naprapat eller läkare, inklusive en fysisk undersökning och röntgen, MRI eller ultraljudsundersökning. Behandlingen av impingement i axellen kan innebära sjukgymnastik, mediciner, infiltrationer eller i vissa fall kirurgi.

För att förebygga impingement i axellen är det viktigt att undvika tunga lyft och monotona rörelser, regelbundet utföra axelstyrketräning, samt behandla skador eller inflammation så snart som möjligt. Det är också viktigt att ha en bra hållning och arbeta med sjukgymnastik för att förhindra åldersrelaterade förändringar.

Hur kan naprapatisk vård hjälpa dem med impingement i axeln?

Naprapatisk vård kan vara ett bra sätt att hantera och lindra smärta orsakad av impingement. Naprapatisk vård ger patienterna ett säkert, icke-invasivt, icke-beroendeframkallande alternativ till receptbelagda opioider eller receptfria smärtstillande läkemedel, som vanligtvis ordineras till patienter för att hjälpa dem att hantera sin smärta.

Naprapater ger en mild, icke-invasiv, icke-beroendeframkallande terapi. Som exempel minskar manipulativ justering ledbegränsningar eller dysfunktioner i ryggraden och andra leder i kroppen i ett försök att minska inflammation och förbättra funktionen hos både den drabbade leden och nervsystemet. Genom att öka ledrörligheten och förbättra ditt nervsystems funktion har din kropp förmågan att bättre hantera symtom orsakade av impingement.

Nedan är några av de hälsofördelar som naprapatisk vård kan ge patienter med impingement:

– Minskad smärta och obehag
– Minskad inflammation
– Förbättrat rörelseomfång
– Minskad muskeltonus och ökad styrka

Läs mer om diagnoser i axelleden på 1177.

Förbättra din impingement i axeln med 3 rehabövningar

Armcirkelövningar: Syftet med dessa övningar är att stärka axelns muskler och förbättra rörligheten. Man kan göra det genom att svinga armarna framåt och bakåt i en cirkelformad rörelse.

Skapräcke: Syftet med denna övning är att öka rörligheten och styrkan i axeln. Man står med en arm stödd mot en vägg och för den andra armen bakom kroppen så långt det går.

Lätt axelböjning: Syftet med denna övning är att öka rörligheten i axeln och minska spänningen på impingementområdet. Man står med armarna i sidan och böjer sedan axlarna framåt så långt det går.

Viktigt att notera: Det är viktigt att konsultera en naprapat, läkare eller en sjukgymnast för att säkerställa att övningarna är lämpliga för dig och för att få en personlig träningsplan som tar hänsyn till din specifika skada och behov.

Läs de bakomliggande vetenskapliga studierna

“The Effectiveness of Physical Therapy for Shoulder Impingement Syndrome”. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy. 2013.

“The Natural History of Shoulder Impingement Syndrome: A Systematic Review”. British Journal of Sports Medicine. 2013.

“Exercise Therapy for Shoulder Impingement Syndrome”. Physical Therapy Reviews. 2013.

“The Role of Muscle Imbalance in the Development of Shoulder Impingement Syndrome”. Journal of Electromyography and Kinesiology. 2014.

“The Efficacy of Manual Therapy for Shoulder Impingement Syndrome: A Systematic Review”. Manual Therapy. 2015.

Det är viktigt att nämna att detta bara är en liten lista och att det finns många fler artiklar och forskning om impingement i axeln och deras rehabilitering. Du kan söka i medicinska databaser som PubMed eller Google Scholar för att hitta mer information.

Boka behandling hos Kansei

Din resa mot välbefinnande och en smärtfri tillvaro börjar här, hos Kansei. Genom att boka ett besök med oss tar du steget mot en bättre hälsa, stärkt av en gemenskap av experter som engagerar sig i din unika vårdplan.

Våra behandlingar
[menu name=Vara-behandlingar]
Upptäck själv
[menu name=Upptäck-själv]
Symtomguide A-Ö
[menu name=Symtomguide-A-Ö]
Hälsoartiklar
[menu name=Hälsoartiklar]
Om oss
[menu name=om-oss]
Kundservice
[menu name=Kundservice]
Group-5

Chatta med Kansei’s AI Zenya

Med Zenya får du en personligt anpassad hälsoplan, inte generiska råd!
Så fungerar det
bolt
Interaktiv diagnostik: Zenya analyserar dina symptom och ger skräddarsydda diagnoser baserat på dina specifika besvär och behov.
bolt
Tillgänglig överallt: Få omedelbar åtkomst till dina personliga dokument och behandlingsplaner var som helst, när som helst på Mina Sidor.
bolt
Kostnadseffektivt: Njut av en omfattande vårdlösning som är mer prisvärd än traditionella terapeutbesök.

Botanisera i kunskap på egen hand

Kansei bidrar aktivt med sin djupgående kunskap genom att författa artiklar skräddarsydda för att spegla våra patienters vardagsliv. Vi är övertygade om värdet i att främja självhjälp, och tror att informerad läsning i kombination med teknik och vår kunskap är nyckeln till detta.

[wpdreams_ajaxsearchpro id=1]