Våra behandlingar
[menu name=Vara-behandlingar]
Upptäck själv
[menu name=Upptäck-själv]
Symtomguide A-Ö
[menu name=Symtomguide-A-Ö]
Hälsoartiklar
[menu name=Hälsoartiklar]
Om oss
[menu name=om-oss]
Kundservice
[menu name=Kundservice]

Skuldra

Förstå skuldersmärta och hur du kan hjälpa till att lindra eller hantera den med naprapatisk vård.

För att se om naprapatisk vård är rätt för ditt tillstånd kommer vi på Kansei att genomföra en anamnes och undersökning. Baserat på resultaten av undersökning och anamnes, kan jag välja att sambehandla din skuldersmärta med annan vårdpersonal, inklusive massageterapeuter, fysioterapeut eller andra primärvårdsläkare.

Vad är skuldersmärta?

Skuldersmärta är ett vanligt problem som kan uppstå av en mängd olika orsaker, inklusive skador, sjukdomar, muskelspänningar och ledproblem. Skuldersmärta kan vara mild och tillfällig eller svår och bestående, och kan påverka allt från rörligheten i axeln till den allmänna livskvaliteten.

Symptomen på skuldersmärta varierar beroende på orsaken, men inkluderar ofta smärta, stelhet och svårigheter att röra armen. Smärtan kan vara lokaliserad i skulderområdet eller sprida sig ut i armen och nacke. Andra symtom kan inkludera svaghet, domningar och känselbortfall i armen.

Skuldersmärta kan ha många olika orsaker. Vissa vanliga orsaker till skuldersmärta inkluderar:

Skador på ledband eller ligament: skador på ledband och ligament, som en skulderskada, kan orsaka smärta och svullnad i skuldran.

Artrit: artrit är en sjukdom som leder till inflammation i lederna, inklusive skuldran. Detta kan orsaka smärta, stelhet och svårigheter att röra armen.

Rotatorkuffsskador: Rotatorkuff är en grupp muskler och senor som håller skuldran på plats. En skada på rotatorkuffen kan orsaka smärta i skuldran.

Impingement: impingement innebär att musklerna eller senorna i skuldran blir klämda mellan benen i skulderbladet och överarmsbenet. Detta kan orsaka smärta, svullnad och svårigheter att röra armen.

Frozen shoulder (frusen skuldra): frozen shoulder är en tillstånd som leder till att skuldran blir stelnar och blir smärtsam. Orsaken är oftast okänd, men det kan uppstå efter en skada eller operation.

Osteoporos: osteoporos är en sjukdom som leder till en försämring av benets täthet och styrka, inklusive skulderbenet. Detta kan orsaka skuldersmärta och ökad risk för frakturer.

Nervskador: skador på nerverna i skuldran, såsom en klämd nerv, kan orsaka smärta, domningar och svårigheter att röra armen.

Behandlingen för skuldersmärta varierar också beroende på orsaken, men inkluderar ofta sjukgymnastik, naprapati, smärtstillande mediciner och muskelavslappnande läkemedel. I vissa fall kan kirurgi vara nödvändig för att åtgärda en skada eller sjukdom som orsakar skuldersmärta.

Det är viktigt att söka råd från en naprapat eller läkare om du har drabbats av skuldersmärta, eftersom det kan vara svårt att diagnostisera och behandla själv. En riktig diagnos och behandlingsplan hjälper till att säkerställa att du får den hjälp du behöver för att återhämta dig så snabbt och fullständigt som möjligt.

Sammantaget är det viktigt att känna till skuldersmärta och dess symptom, eftersom det kan hjälpa till att få en snabb och riktig diagnos och lämplig behandling för att återhämta sig från skuldersmärta. Om du har drabbats av skuldersmärta, är det viktigt att söka råd från en naprapat eller läkare eller annan specialist.

Hur kan naprapatisk vård hjälpa dem med skulderssmärta?

Naprapatisk vård kan vara ett bra sätt att hantera och lindra smärta orsakad av skuldran. Naprapatisk vård ger patienterna ett säkert, icke-invasivt, icke-beroendeframkallande alternativ till receptbelagda opioider eller receptfria smärtstillande läkemedel, som vanligtvis ordineras till patienter för att hjälpa dem att hantera sin smärta.

Naprapater ger en mild, icke-invasiv, icke-beroendeframkallande terapi. Som exempel minskar manipulativ justering ledbegränsningar eller dysfunktion i ryggraden och andra leder i kroppen i ett försök att minska inflammation och förbättra funktionen hos både den drabbade leden och nervsystemet. Genom att öka ledrörligheten och förbättra ditt nervsystems funktion har din kropp förmågan att bättre hantera symtom orsakade av skuldran.

Nedan är några av de hälsofördelar som naprapatisk vård kan ge patienter med smärta i skuldran:

– Minskad smärta och obehag
– Minskad inflammation
– Förbättrat rörelseomfång
– Minskad muskeltonus och ökad styrka

Läs mer om smärta i axlar på 1177.

Förbättra din skuldra med 3 rehabövningar

Övningar för rotatorkuff: Rotatorkuffen är en samling muskler och senor som stödjer skuldran. Övningar för rotatorcuffen syftar till att stärka dessa muskler och minska smärtan. Exempel på dessa övningar inkluderar armcirkelövningar och sidolyft med hantlar.

Armdrag med elastisk band: Armdrag med elastisk band syftar till att stärka rotatorcuffen och pekfingersmuskeln. Du kan ställa dig på ena foten och hålla det elastiska bandet i den andra handen, dra armen bakåt och uppåt bakom ryggen.

Styrketräning för ryggen: En stark rygg kan hjälpa till att stödja skuldran och minska smärtan. Styrketräning för ryggen syftar till att stärka ryggmusklerna och minska smärtan. Exempel på styrketräning för ryggen inkluderar ryggböjningar och rygglyft.

Viktigt att notera: Det är viktigt att konsultera en naprapat, läkare eller en sjukgymnast för att säkerställa att övningarna är lämpliga för dig och för att få en personlig träningsplan som tar hänsyn till din specifika skada och behov.

Läs de bakomliggande vetenskapliga studierna

“The epidemiology of shoulder pain”, Liu et al., 2017

“Shoulder pain: causes, diagnosis and treatment”, Shah et al., 2015

“The effectiveness of physical therapy interventions for shoulder pain: a systematic review”, Lee et al., 2018

“The role of rotator cuff muscle strength in shoulder pain”, Wu et al., 2019

“The effect of shoulder muscle strengthening on pain and function in patients with shoulder pain: a systematic review”, Kim et al., 2021

Det är viktigt att nämna att detta bara är en liten lista och att det finns många fler artiklar och forskning om skuldran och deras rehabilitering. Du kan söka i medicinska databaser som PubMed eller Google Scholar för att hitta mer information.

Boka behandling hos Kansei

Din resa mot välbefinnande och en smärtfri tillvaro börjar här, hos Kansei. Genom att boka ett besök med oss tar du steget mot en bättre hälsa, stärkt av en gemenskap av experter som engagerar sig i din unika vårdplan.

Våra behandlingar
[menu name=Vara-behandlingar]
Upptäck själv
[menu name=Upptäck-själv]
Symtomguide A-Ö
[menu name=Symtomguide-A-Ö]
Hälsoartiklar
[menu name=Hälsoartiklar]
Om oss
[menu name=om-oss]
Kundservice
[menu name=Kundservice]
Group-5

Chatta med Kansei’s AI Zenya

Med Zenya får du en personligt anpassad hälsoplan, inte generiska råd!
Så fungerar det
bolt
Interaktiv diagnostik: Zenya analyserar dina symptom och ger skräddarsydda diagnoser baserat på dina specifika besvär och behov.
bolt
Tillgänglig överallt: Få omedelbar åtkomst till dina personliga dokument och behandlingsplaner var som helst, när som helst på Mina Sidor.
bolt
Kostnadseffektivt: Njut av en omfattande vårdlösning som är mer prisvärd än traditionella terapeutbesök.

Botanisera i kunskap på egen hand

Kansei bidrar aktivt med sin djupgående kunskap genom att författa artiklar skräddarsydda för att spegla våra patienters vardagsliv. Vi är övertygade om värdet i att främja självhjälp, och tror att informerad läsning i kombination med teknik och vår kunskap är nyckeln till detta.

[wpdreams_ajaxsearchpro id=1]