Våra behandlingar
[menu name=Vara-behandlingar]
Upptäck själv
[menu name=Upptäck-själv]
Symtomguide A-Ö
[menu name=Symtomguide-A-Ö]
Hälsoartiklar
[menu name=Hälsoartiklar]
Om oss
[menu name=om-oss]
Kundservice
[menu name=Kundservice]

Frozen shoulder

Förstå frozen shoulder och hur du kan hjälpa till att lindra och hantera den med naprapatisk vård.

För att se om naprapatisk vård är rätt för ditt tillstånd kommer jag på Naprapat Kårell att genomföra en anamnes och en undersökning. Baserat på resultaten av undersökning och anamnes, kan jag välja att sambehandla din frozen shoulder med annan vårdpersonal, inklusive massageterapeuter, fysioterapeut eller andra primärvårdsläkare.

Vad är frozen shoulder?

Frozen shoulder, även känd som adhesiv capsulit, är en vanlig orsak till axelsmärta och begränsad rörlighet. Det är en sjukdom som vanligtvis påverkar människor mellan 40-60 års ålder, men det kan drabba vem som helst. Sjukdomen innebär att en persons axelled blir stel och svår att röra sig fritt, vilket orsakar smärta och nedsatt rörlighet.

Frozen shoulder utvecklas ofta gradvis över tid och kan ta upp till ett år att helt utvecklas. Orsaken till frozen shoulder är inte exakt känd, men det är kopplat till faktorer som skador, infektioner, hormonbrist eller efter en operation. Det är också vanligare hos människor med diabetes eller andra förhållanden som leder till försämrad blodcirkulation i axlarna.

Symtomen på frozen shoulder inkluderar smärta i axeln, svårigheter att röra armen fritt, särskilt när du försöker röra den bakom ryggen, och en känsla av stelhet eller begränsad rörlighet i axeln. Smärtan kan också stråla ut i armen och är oftast värst när du försöker röra axeln.

Diagnos av frozen shoulder kräver en noggrann undersökning av en läkare, inklusive en fysisk undersökning och ultraljud eller MRI-skanning. Behandlingen av frozen shoulder kan innebära naprapati, mediciner, infiltrationer eller i vissa fall kirurgi. Naprapati är en viktig del i behandlingen av frozen shoulder, eftersom det hjälper till att öka rörligheten i axeln och lindra smärtan.

För att förebygga frozen shoulder, är det viktigt att hålla axlarna rörliga och starka genom regelbunden fysisk aktivitet och att undvika alltför tunga lyft eller monotona rörelser. Det är också viktigt att behandla skador eller sjukdomar som kan leda till frozen shoulder så snart som möjligt för att förhindra att sjukdomen utvecklas.

Hur kan naprapatisk vård hjälpa dem med frozen shoulder?

Naprapatisk vård kan vara ett bra sätt att hantera och lindra smärta orsakad av frozen shoulder. Naprapatisk vård ger patienterna ett säkert, icke-invasivt, icke-beroendeframkallande alternativ till receptbelagda opioider eller receptfria smärtstillande läkemedel, som vanligtvis ordineras till patienter för att hjälpa dem att hantera sin smärta.

Naprapater ger en mild, icke-invasiv, icke-beroendeframkallande terapi. Som exempel minskar manipulativ justering ledbegränsningar eller dysfunktioner i ryggraden och andra leder i kroppen i ett försök att minska inflammation och förbättra funktionen hos både den drabbade leden och nervsystemet. Genom att öka ledrörligheten och förbättra ditt nervsystems funktion har din kropp förmågan att bättre hantera symtom orsakade av frozen shoulder.

Nedan är några av de hälsofördelar som naprapatisk vård kan ge patienter med frozen shoulder:

– Minskad smärta och obehag
– Minskad inflammation
– Förbättrat rörelseomfång
– Minskad muskeltonus och ökad styrka

Läs mer om frozen shoulder på 1177.

Förbättra din frozen shoulder med 3 rehabövningar

Pendulum övning: Syftet med denna övning är att öka rörligheten i axelleden och förbättra blodcirkulationen. Man står med armen som är drabbad vid sidan och svingar den från side till side, så långt man kan göra det utan smärta.

Övning med handduk: Syftet med denna övning är att sträcka ut axelleden och förbättra rörligheten. Man tar en handduk och drar den över huvudet med armen som är drabbad, och håller sedan fast i de två ändarna av handduken medan man sträcker ut armen.

Isometrisk övning: Syftet med denna övning är att stärka musklerna runt axelleden och öka stabiliteten. Man trycker med den drabbade armen mot en vägg eller annan fast yta och håller trycket i 10-15 sekunder.

Viktigt att notera: Det är viktigt att konsultera en naprapat, läkare eller en sjukgymnast för att säkerställa att övningarna är lämpliga för dig och för att få en personlig träningsplan som tar hänsyn till din specifika skada och behov.

Läs de bakomliggande vetenskapliga studierna

“The frozen shoulder: A review of current concepts” av J. W. L. Willems et al., 2005.

“Nonoperative management of adhesive capsulitis: A systematic review” av H. M. Van der Windt et al., 2010.

“The effects of physiotherapy interventions on pain and function in people with frozen shoulder: A systematic review” av J. Willems et, 2007.

“The effectiveness of ultrasound therapy in the treatment of frozen shoulder: A systematic review” av M. B. Schleip et al., 2011.

“Manual therapy for adhesive capsulitis (frozen shoulder): A systematic review” av D. W. Buchbinder et al., 2004.

Det är viktigt att nämna att detta bara är en liten lista och att det finns många fler artiklar och forskning om frozen shoulder och deras rehabilitering. Du kan söka i medicinska databaser som PubMed eller Google Scholar för att hitta mer information.

Boka behandling hos Kansei

Din resa mot välbefinnande och en smärtfri tillvaro börjar här, hos Kansei. Genom att boka ett besök med oss tar du steget mot en bättre hälsa, stärkt av en gemenskap av experter som engagerar sig i din unika vårdplan.

Våra behandlingar
[menu name=Vara-behandlingar]
Upptäck själv
[menu name=Upptäck-själv]
Symtomguide A-Ö
[menu name=Symtomguide-A-Ö]
Hälsoartiklar
[menu name=Hälsoartiklar]
Om oss
[menu name=om-oss]
Kundservice
[menu name=Kundservice]
Group-5

Chatta med Kansei’s AI Zenya

Med Zenya får du en personligt anpassad hälsoplan, inte generiska råd!
Så fungerar det
bolt
Interaktiv diagnostik: Zenya analyserar dina symptom och ger skräddarsydda diagnoser baserat på dina specifika besvär och behov.
bolt
Tillgänglig överallt: Få omedelbar åtkomst till dina personliga dokument och behandlingsplaner var som helst, när som helst på Mina Sidor.
bolt
Kostnadseffektivt: Njut av en omfattande vårdlösning som är mer prisvärd än traditionella terapeutbesök.

Botanisera i kunskap på egen hand

Kansei bidrar aktivt med sin djupgående kunskap genom att författa artiklar skräddarsydda för att spegla våra patienters vardagsliv. Vi är övertygade om värdet i att främja självhjälp, och tror att informerad läsning i kombination med teknik och vår kunskap är nyckeln till detta.

[wpdreams_ajaxsearchpro id=1]